به گزارش مشرق،حافظان قرآن در بهشت جایگاه والایی دارند، به طوری که پیامبر اکرم(ص) در روایاتی فرمودند: « درجات بهشت به تعدد آیههای قرآن است. وقتی که صاحب قرآن وارد بهشت شود، به وی میگویند بخوان و بالا برو که هر آیهای را درجهای است. پس برتر از درجه حافظ قرآن درجهای نیست.»
از طرفی مقام معظم رهبری نیز بارها در بیانات خود به اهمیت حفظ و تدبر در قرآنی تأکید کردهاند و همچنین در دیدار با حافظان، قاریان و اساتید قرآنی در 11 مرداد سال 1390 بر تربیت 10 میلیونی حافظان قرآن کریم اشاره فرموده و گفتند «یکی از چیزهایی که میتواند تدبر در قرآن را به ما ارزانی بدارد، حفظ قرآن است. ما حافظ قرآن کم داریم. من قبلاً گفتم که در کشور ما حداقل باید یک میلیون نفر حافظ قرآن باشند. حالا یک میلیون که عدد کمی است نسبت به این جمعیتی که ما داریم. اما حالا چون دوستان الحمدللَّه یک مقدماتی فراهم کردهاند، کارهایی را مشغول شدهاند و دارند برنامههایی را فراهم میکنند برای اینکه انشاءاللَّه حفظ راه بیفتد، ما هم امیدمان بیشتر شده و به جای یک میلیون، میگوییم انشاءاللَّه ما باید 10 میلیون نفر حافظ قرآن داشته باشیم.»
«عظیمه کیانی» بانوی 37 ساله اهل شهرستان کردکوی است که فعالیتهای قرآن خود را از سال 1381 آغاز کرده و بعد از حفظ قرآن کریم اکنون بیش از 10 سال است که به تدریس قرآن و تربیت حافظان قرآنی میپردازد.
فعالیتهای قرآنی را از چه زمانی و چگونه آغاز کردید؟
کیانی: فعالیتهای قرآنی را از سال 1381 آغاز کردم. در آن زمان وقتی از شرکت یکی از دوستانم در کلاسهای روخوانی و روانخوانی قرآن کریم سازمان تبلیغات مطلع شدم با همکاری ایشان در آن کلاس حضور یافتم و دوره روخوانی و روانخوانی قرآن را گذراندم. بعد از آن یکی از دختران همسایهمان در زمینه حفظ قرآن در کلاسهای مهد قرآن شرکت داشتند که پس از پرسیدن شرایط و الزامات شرکت در کلاس حفظ، فعالیتم را در زمینه حفظ قرآن آغاز کردم. وقتی در کلاس حفظ شرکت داشتم با توجه به منظم بودن و حفظ دقیق و مرتب مورد توجه مربی قرآن واقع شدم و تشویقهای ایشان در روند حفظم تأثیر بهسزایی داشت.
* 3 ساله حافظ کل قرآن شدم
روند حفظ قرآن برای شما چند ماه به طول انجامید؟
کیانی:
مدت سه سال طول کشید تا حفظ قرآن را به پایان برسانم. البته شیوه حفظ ما
طوری بود که هر 10 جزء از قرآن کریم را که حفظ میکردیم در دورهی 6 الی
هفت ماهه آن حفظیات را تثبیت میکردیم و مجدد سراغ 10 جزء بعدی و سپس تثبیت
آن میرفتیم که این روند تا پایان حفظ قرآن ادامه داشت.
هدف شما از حفظ قرآن چه بود؟
کیانی: مهمترین هدف هر حافظ انس و دوستی با قرآن است و اینکه حفظ قرآن موجب ارتباط روزانه انسان با خداوند میشود که این ارتباط روزانه، همنشینی با خداوند و کلام نور را به همراه دارد که قطعاً تأثیرات فراوانی بر انسان دارد و البته وظیفه حافظ نیز انس و ارتباط با مفاهیم قرآنی و بهکارگیری آن در ارتباطات و جریان زندگی است.
معمولاً یکی از مواردی که در حفظ قرآن مشاهده میشود ریزشهای حافظان در میانه راه است، به نظر شما علت این ریزشها چیست؟
کیانی: حفظ قرآن کاری است که نیاز به پشتکار و همت بلند دارد و فرد باید زحمات زیادی را در طی حفظ قرآن متحمل شود و برای حضور مرتب در کلاسها، مرور و حفظ دقیق تلاش کند؛ در واقع حفظ قرآن نیازمند یک برنامه مرتب یک، دو یا پنج ساله است. اینطور نیست که کسی یک روز حفظ کند و بگوید حالا دو سه روز دیگر مرور و یا حفظ میکنم بلکه نیاز به کار مداوم و بدون وقفه دارد.
به عنوان مثال در دورهای که ما قرآن را حفظ میکردیم حدود 100 نفر حفظ قرآن را در میانه راه رها کردند و تنها دو نفر توانستند حافظ قرآن شوند. برخی از آنهایی که حفظ قرآن را رها کردند از یک جزء تا پنج جزء قرآن را حفظ بودند، اما موفق به اتمام کار نشدند.
حفظ قرآن چه تأثیراتی در زندگی شما داشته است؟
کیانی: قرآن برنامه زندگی است. وقتی انسان با کلام خداوند ارتباط پیدا میکند یک ارتباط نورانی بین انسان با قرآن و به عبارتی با خداوند ایجاد میشود که ناخودآگاه تاثیر فراوانی روی انسان میگذارد و انسان را از مسیر اشتباه و گناه باز میدارد.
از موفقیتهایی که تاکنون کسب کردید از رتبهها و مقامها برایمان بگویید؟
کیانی: در طی این سالها رتبههای مختلف شهرستانی، استانی، منطقهای داشته و به مسابقات کشوری نیز راه یافتم. کسب رتبه نخست مسابقات بسیج و مسابقات اوقاف در حفظ کل و حفظ 20 جزء در مرحله شهرستانی و استانی و کسب رتبه نخست مراحل شهرستانی، استانی و منطقهای هلال احمر از جمله افتخاراتی بود که تاکنون کسب کردم.
شما به عنوان یک حافظ قرآن برای تحقق مطالبه مقام معظم رهبری مبنی بر تربیت 10 میلیونی حافظان قرآن کریم چه کردید؟
کیانی: اینکه مقام معظم رهبری به تربیت 10 میلیونی حافظان قرآن اشاره فرمودند به دلیل کم بودن تعداد حافظان نسبت به دیگر کشورهای اسلامی است. ایران با جمعیتی بیش از 70 میلیون نفر حافظان قرآن کمی دارد و نشان میدهد تا تحقق مطالبه معظمله فاصله زیادی وجود دارد.
بنده نیز به عنوان یک حافظ قرآن و کسی که به مدت 10 سال تدریس حفظ قرآن انجام میدهم حافظان قرآن در جزءهای مختلف اعم از 10 جزء، 20 جزء و حافظ کل قرآن کریم تربیت کردم.
همسر شما برای ادامه مسیر قرآنی چه میزان همراه شما بودند؟
کیانی:
همسرم از همان ابتدا با بنده همکاری داشتند. الآن هم زهرا را که مشغول حفظ
قرآن است با روشهای مختلف اعم از خرید هدایای قرآنی تشویق میکند و هر
زمانی که زهرا درخواست کند که پدرش از وی سؤال کند، حتماً این کار را انجام
میدهد.
*فرزندم هنگام گریه تنها با صدای قرآن آرام میشد
پس فرزند شما نیز در حفظ قرآن فعالیت دارند؟ برای تربیت قرآنی و تشویق آنها به حفظ چه میکنید؟
کیانی: بله همینطور است. زهرا جزء 30 قرآن را به پایان رسانده و در حال حاضر 12 صفحه از جزء یک قرآن را حفظ کرده است.
از همان دوران نوزادی معمولاً ترتیل قرآن کریم در منزل روشن بود و زهرا ناخودآگاه هنگام گریه با صدای قرآن آرام میشدند. حتی وقتی به سن سه سالگی رسیدند وقتی با ایشان حفظ کار میکردم آمادگی خوبی داشتند چون تمامی این آیات را در دوران نوزادی شنیده و از آمادگی ذهنی برخوردار بودند. از همان کودکی همراه بنده در کلاسهای حفظ حضور داشت تا اینکه در سن 6 سالگی به مدت یک سال موفق به حفظ جزء 30 شد و الآن که در سن هفت سالگی به سر میبرد قسمتی از سوره بقره را حفظ کرده است در عین حال که روزانه حفظ و مرور را با ایشان کار میکنم.
به افرادی که میخواهند وارد عرصه حفظ قرآن شوند، چه توصیهای دارید؟
کیانی: در اولین مرحله در دورههای روخوانی و روانخوانی و تجوید قرآن کریم شرکت کنند سپس برای حفظ قرآن اقدام کنند. برای حفظ نیز حضور در کلاس الزامی است زیرا علاوهبر برخوردار شدن از راهنمایی استاد در جمع قرآنی نیز حضور دارد و روند حفظ قرآن فرد تسهیل میشود. همچنین تکرار فراوان داشته باشند و از CDهای قرآنی استفاده کند.
البته نکته مهم آن است که حفظ قرآن همت، تلاش، پشتکار و توکل میخواهد. گاهی اوقات برخی اشخاص بر اساس علاقه شخصی میآیند بعد از چند ماه با مشاهده سختی کار حفظ را رها میکنند در حالی که انسان باید از همان ابتدا در زمینه حفظ قرآن شناخت پیدا کند و سپس با توجه به توانمندیهای خود در این عرصه وارد شود.
*سازمان تبلیغات اسلامی گلستان مشکلات حافظان کردکویی را پیگیری کند
از مسؤولان فرهنگی به ویژه مسؤولان قرآنی چه انتظاری دارید؟
کیانی: با وجود اینکه بیش از 10 سال است که حافظ قرآن شدم و در این حوزه فعالیت دارم مسؤول دلسوزی که برای حافظان کاری انجام دهد، وجود نداشت. به همین دلیل است که سالهاست در مسابقات شرکت نکردم زیرا به دلیل نداشتن اساتید خبره کسب مقام در مرحله استانی و شهرستانی متوقف میشود. در حال حاضر شهرستان کردکوی از نبود امکانات و فضاهای آموزشی رنج برده و حافظان از وجود استاد قرآنی نیز محروم هستند، از این رو کلاس حفظ قرآنی که نتیجه داشته باشد و حافظ تربیت کند، در کردکوی وجود ندارد.
البته
از سازمان تبلیغات اسلامی درخواست کردیم با هزینه شخصی خودمان و بخشی با
هزینه سازمان یک استاد باتجربه بفرستند که البته یکی از استادان کشوری و
باتجربه مدتی در کردکوی بودند و در این مدت رضایت بسیاری از حافظان قرآن
این شهرستان داشتند اما متأسفانه سازمان تبلیغات به دلیل عدم توان مالی از
ادامه پرداخت شهریه پرهیز کرد و کلاس متوقف شد که در حال حاضر در شهرستان
کردکوی کلاس حفظ قرآن وجود ندارد به عنوان یک حافظ قرآن از سازمان تبلیغات
اسلامی استان درخواست میکنم کمبود استاد و نبود فضاهای آموزشی در کردکوی
را پیگیری کند.
*بدون یاری اهل بیت(ع) قادر به حفظ قرآن نبودم
از حس و حال روزهای پایانی حفظ قرآن برایمان بگویید؟
کیانی: برای حفظ جزء 30 را که ابتدا حفظ کرده بودیم. برای همین به جزء 29 که رسیده بودیم اشتیاق فراوانی برای اتمام حفظ داشتیم تا سریعتر به درجه حافظ قرآن کریم برسیم.
بسیار خوشحال بودم و برایم باورکردنی نبود. کاری که در درجه نخست به لطف خداوند و یاری اهل بیت(ع) و در نتیجه سه سال پشتکار و تلاش به ثمر نشسته بود.
معتقدم در صورتی که یاری و کمک اهل بیت(ع) نبود، قادر به حفظ قرآن کریم نبودم حتی امروز نیز اگر لطف ائمه(ع) نباشد قادر به مرور محفوظات نخواهم بود.
آیهای از قرآن کریم که بیشترین تأثیر را روی شما داشت، کدام آیه بود؟
کیانی: انسان وقتی با مفاهیم قرآن آشنا شود تمامی آیات قرآن در زندگی و چگونه زیستن او تأثیرگذار است اما برخی از آیات تاثیرگذاری بیشتری در ذهن میگذارد.
برای خودم تأثیرگذارترین آیه از قرآن آیه 53 سوره زمر بود که خداوند فرمودند:« قُلْ یا عِبادِیَ الَّذِینَ اَسْرَفُوا عَلى اَنْفُسِهِمْ لاتَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَهِ اللّهِ اِنَّ اللّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیعاً اِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیم» به این معناست که « بگو اى بندگانم که زیاده بر خویشتن ستم روا داشتهاید، از رحمت الهى نومید مباشید، چرا که خداوند همه گناهان را مىبخشد، که او آمرزگار مهربان است.»
این بانوی حافظ قرآن دو فرزند به نامهای زهرا و ابوالفضل دارد که «زهرا مازندرانی» در حال حفظ قرآن است و تاکنون توانست جزء 30 و قسمتی از جزء یکم قرآن را حفظ کند در ادامه گفتوگویی کوتاه با این نونهال قرآنی را از نظر میگذرانید.
چه میزان به حفظ قرآن علاقه دارید؟
مازندرانی: خیلی زیاد. همینطور دوست دارم تا حفظ کل قرآن ادامه دهم که انشاءالله به زودی به هدفم میرسم.
زهرا خانم! هدف شما از حفظ قرآن چیست؟
مازندرانی: دوست دارم با قرآن انس بگیرم و ارتباطم با خداوند بیشتر شود.
تا اینجای کار که مشغول حفظ قرآن بودید سختترین و دوستداشتنیترین سوره از قرآن کدام بود؟
مازندرانی: از نظر من و تجربهای که تاکنون از حفظ داشتم سختترین سوره، سوره بقره و دوستداشتنیترین سوره هم سوره طارق بود.